torsdag 27 april 2017

Veckan

Härligt att komma tillbaka efter ledigheten och få reda på att matteunited.se är nominerad i webbstjärnan. Grymt jobbat av alla elever! Vi hade velat ta med oss alla elever i år 5-6 på prisudelningen i Stockholm. Vi fick lov att ta med oss tre elever och lotten föll på Edwin i år 6, Max och Matilda i år 5.

Vill påminna alla om att det är nationellaprov i engelska nästa vecka onsdag 3/5 samt fredag 5/5.
På onsdagen är det halv k-dag så eleverna slutar efter lunch. På torsdag är det prao. Eleverna kommer på tisdag att få med sig uppgifter som de ska ta reda på om sin praoplats och redovisa detta för kompisarna på fredag.

I veckan har vi arbetat med nedanstående uppdrag i News of Alvik, ett ämnesövergripane arbete som spänt över de flesta av veckans lektioner.

"På somrarna är det långt till poolanläggningar och havet ligger en bit bort. Byborna i Alvik med omnejd, längtar efter ett eget poolområde-ett må-bra område. Det har under en längre tid cirkulerat rykten kring att spillvärmen från grisfarmen skulle kunna användas för att värma upp en utomhuspoolanläggning. Ert uppdrag är att göra ett medborgarförslag över hur denna anläggning skulle kunna se ut med ritning och uträkningar. Det finns några saker som måste finnas med.


Hela ytan ska vara rektangulär och ha arean 7200 m2
1. a) Vilken längd och bredd har ytan?
b) Ytan ska vara indelad i tre olika sektioner ¼ ett område ⅓ en annan zon och resten består av en tredje område. Hur stor blir varje yta?


2. Det ska också finnas minst en pool i gemensamhetsytan. 
En av poolerna ska rymma 96 000 liter.
1 kub=1000 liter.
Hur kan poolen se ut? Använd centikuber.
Den ska vara minst 2 m djup. Fota


3.  Gör en ritning över hur hela området ska se ut. Rita i skala 1:200 1cm= 2m.4. Medborgarförslag : Skriv och berätta om ert förslag ur olika perspektiv. Varför ska man bygga området? Varför just här? Hälsa-på vilket sätt är detta ett må-bra område? Miljö-hur är det miljövänligt? Vad skulle de kunna betyda för byn samt grannbyar socialt? Vilka kommer att använda anläggningen? Till vilket ändamål? Vad ska mer finnas inom området?
Hur fördelar du ytan och varför? 

5. Bygg ditt förslag i Minecraft efter ritningen.

6. Gör en snygg affisch som ni postar i tidningen med ert förslag och motivering över varför de ska välja att bygga efter er ritning. På affischen ska er ritning finnas med, bygget i Minecraft samt era tankar kring hur ni tänker. Tänk på att det ska vara en säljande affisch."

På torsdagen kom Lärlabbet till oss och gjorde ett reportage om vårt arbete med "storyfication" via News of Alvik. Eleverna fick stort beröm för att de var så duktiga att berätta vad de arbetade med etc...

Vi har ingen matematik eller svenskal läxa denna vecka eller nästa vecka.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar